Şeffaf Plak Tedavisi Kimlere Uygulanabilir?

Şeffaf plaklar da diğer ortodontik tedaviler gibi diş ve dişeti sağlığı yerinden olan herkese uygulanabilir. Günümüzde hala geleneksel diş tellerine göre bazı diş hareketlerinde zorlansalar da şeffaf plaklar; karışık dişlenme dönemindeki 7- 12 yaş aralığındaki hastalarımızdan, çene ameliyatı olacak hastalara kadar genç yetişkin herkes şeffaf plaklar ile tedavi edilebilir.

Şeffaf plaklar ile ortodontik tedavilerin avantajları nelerdir ?

Şeffaf plaklar neredeyse tamamen şeffaf olmaları sebebiyle günümüzdeki en estetik tedavi seçeneğidir.
Sosyal hayatınızı etkilemez. ( önemli günlerde, toplantı ve iş yemeklerinde kullanımı durdurabilirsiniz ) Yeme içme gibi durumlarda plakları çıkartabildiğiniz için yeme içme kısıtlamaları yoktur.
Plakları çıkartıp diş ipi kullanabilir, dişlerinizi rahatlıkla fırçalayabilirsiniz. Böylece diş tellerine göre ağız hijyeninizi daha yüksek tutup çürük riskini azaltabilirsiniz.
Dijital planlamanın gücü ile, optimale en yakın kuvveti uygulanır bu sebeple diş tellerinde olan alışma dönemindeki ağrı daha azdır. Geleneksel diş teli tedavilerinde görülen yumuşak doku yaranlanmaları ve braket kopmaları yoktur.
Dijital ağız için tarayıcılar sayesinde ölçü aldırma zorlukları yoktur ve tedavi sonucunuzun dijital bir simülasyonunu tedavi başlamadan görebilirsiniz. Kontrol randevu sıkılığı çok azdır ve randevu süreleri normale göre azdır. Şehir dışından veya yurt dışından gelen hastaları tedavi etme imkanı sağlar.

Şeffaf Plaklar İle Ortodontik Tedavi Nasıl Yapılıyor?

Ağız içi tarama cihazları ile alınan dijital ölçülerden elde edilen 3 boyutlu görüntüler üzerinde yapılan planlama sonucu dişlerin final konumları belirlenir. Bu dijital ortamda her plağın dişi ne kadar hareket ettireceği bellidir. Her plak dişi 0.25 mm kadar hareket ettirir. Bir sonraki plak hareket eden dişin yeni konumuna göre üretilir ve dişi tekrar hareket ettirir.

Şeffaf Plaklar Nasıl Kullanılmalıdır?

Ortodontik tedaviler de kuvvetin uygulanma süresi çok önemlidir. Tedavinin planlanan şekilde başarılı olabilmesi için kuvvet sürekli olarak uygulanmalıdır. Şeffaf plaklarla ortodontik tedavilerde dişlerin hareket etmesini sağlayan kuvvet plaklarla uygulanmaktadır. Bu yüzden plaklar maximum süre kullanılmalıdır.
Tavsiye edilen kullanım şekli yeme ve içme dışında kalan bütün zamanlar şeklindedir. Bu da günde 18-20 saat plak kullanımı demektir.

İnvisalign Tedavisinde Sıkça Sorulan Sorular

Invisalign Tedavisinde Ağrı Olur Mu?

Ortodontik tedavilerde diş hareketleri için uygulanan kuvvet sonucu tedavilerde ağrı hissi vardır. Şeffaf plaklarla ortodontik tedaviler uygulanan kuvvetin optimal kuvvete yakın olması sebebiyle en azıdr. Şeffaf plaklarla tedaviye ilk başladığınızda ve her plak değişiminde 1-2 gün baskı hissedilmesi normaldir.

Invisalign Tedavim Ne Kadar Sürecek ? Kontroller Ne Sıklıkta Olacak ?

Tedavi süresi diş bozukluğunun miktarına göre değişmektedir. 4 aydan 24 aya kadar değişen tedavi süreleri olabilir. Kontrol randevular yapılan dijital planlamaya ve diş hareket zorluklarına göre değişmektedir, 4-12 haftada bir kontrol olacak şekikde değişebilir.

Invisalign Tedavisi Braketlere Göre Daha Kısa Sürer Mi ?

Şeffaf plakların geleneksel diş tellerine göre daha hızlı veya yavaş olduğu durumlar vardır. Diş bozukluk durumunuza göre tedavi süreniz daha kısa sürebilir .

Invisalign Tedavisi Konuşmayı Etkiler Mi?

Tedaviye başladıktan 3-7 gün sonra plaklara tamamen alışacaksınız ve konuşma güçlükleri ortadan kalkacaktır. Önemli toplantı ve sunumlar sırasında plakların çıkartılabilmesi de bu sorunu ortadan kaldırmaktadır.

Invisalign Tedavisi Sırasında Sadece Plaklar Mı Var ?

Şeffaf plak tedavileri sırasında dişlerin üzerinde plakların dişlere daha iyi kuvvet uygulayabilmesi için diş ile aynı renkte küçük dolgu çıkıntılar ( ataçmanlar ) bulunur. Genellikle bu ataçmanlar tedavinin başından sonuna kadar dişleriniz üzerinde kalır. Bazı ataşmanların tedavi sırasında yerleri değişebilir. Tedaviniz bittiğinde bu ataşmanların hepsi diş yüzeyinden temizlenir.

Invisalign Tedavisi Sırasında Ataşmanlar Dışında Ağzıma Ekstra Apareyler Takılır Mı?

Diş bozukluğunuzun sıklığına göre ataçmanlar dışında takılıp çıkarılabilen elastikler ve/veya mini vida dediğimiz yardımcı sistemler de kullanılabilir. Tüm bu yapılacak işlemler ilk muayeneniz sonrasında size detaylı bir şekilde ortodonti uzmanınız tarafından anlatılacaktır.

Invisalign Plaklarının Bakımı Nasıl Yapılır?

Şeffaf plaklarla tedavilerde plakların 15 günde yeni plak olarak değişecek olması büyük avantaj sağlamaktadır. Yine de kullandığınız şeffaf plakları da günlük olarak diş fırçaladıktan sonra fırçalamanız temizlemeniz tavsiye edilir. Ayrıca alignerlar için geliştirelen temizleme tabletleri ile de plakların temizliğini yapabilirsiniz.

Invisalign Tedavime Hemen Başlayabilir Miyim ?

Şeffaf plaklarla ortodontik tedavilerde alınan dijital ölçüler 3 boyutlu ortama taşınır ve tedavi planlaması yapılır. Yapılan planlamaya uygun plaklar üretilir ve kargolanır. Bu süreç 4-6 haftalık bir periyot olabilir.

Invisalign Tedavisinden Önce Hazırlık Yapılması Gerekiyor Mu ?

Bütün ortodontik tedavilerde olduğu gibi tedaviye başlamadan önce, tedaviye etkileyebilecek bütün durumlar ( çürük, dolgu, kanal tedavisi, diş taşları, 20 yaş dişleri…) ortadan kaldırılmalıdır.

Invisalign Tedavim Bittikten Sonra Herhangi Bir İşlem Yapılıyor Mu?

Bütün ortodontik tedavilerden sonra dişlerin tekrar eski konumlarını dönme ihtimalini durdurmak için, alt ve üst çenedeki ön 6 dişin iç kısmına uygulanan koruyucu teller şeffaf plak tedavisinden sonra da uygulanmalıdır. Bu koruyucu tellere 1 hafta içerisinde alışacak normal hayatınıza devam edebileceksiniz.

Kullandığım Şeffaf Plağımı (Alignerımı) Kaybettim Ne Yapmalıyım?

Hekiminize danışarak bir önceki yada bir sonraki plağını kullanmaya devam etmelisiniz.

Invisalign Plaklarımın Üstünde Bazı Yazılar Var Bunların Anlamı Nedir?

Bu yazılar plak numaralarınızı ve çeneleri simgeler.

Invisalign tedavisini her hekim yapabilir mi?

Invisalign tedavisini yapabilmek için hekimlerin öncelikle bir sertifika alması gerekir. Invisalign tedavisini mutlaka bir ortodonti uzmanının yapması gerekir.

Metal Diş Telleri

Metal diş telleri, ortodontik tedavilerde en sık kullanılan geleneksel tedavi yöntemidir. Dişleri hareket etttikmek için dişler üzerine yapıştırılan metal braketler ve teller ile yapılan tedavi yöntemidir. Metal diş tedavileri uzun yıllardır milyonlarca hastanın tedavisinde kullanılan tahmin edilebilir sonuçları olan güvenilir tedavi yöntemidir.

Estetik ( Porselen ) Diş Telleri

Estetik diş telleri, artan estetik beklentilerle metal diş tellerine alternatif olarak ortaya çıkan tedavi yöntemidir. Estetik diş telleri dişler üzerine yapıştıralan dişin rengini yansıtan cam seramik ve/veya proselen materyallerden üretilen estetik braketler ve metal teller ile yapılan tedavi yöntemidir.
Estetik diş teller ilk üretildikleri zaman; daha uzun tedavi süresi, daha çok braket kırılması ve estetik braketlerin renklenmesi gibi sorunları birlikte getirdiler. Ancak zaman gelişen teknoloji ile birlikte günümüzde üretilen estetik braketler metal diş teller ile neredeyse aynı dayanıklılık ve tedavi sürelerine ulaşmıştır. Estetik diş teller sıklıkla uyguladığmız bir ortodontik tedavi yöntemidir.

EnglishGermanTurkish