Diş Eti Tedavileri
Diş Taşı Temizliği
Diş taşı temizliği işleminde genellikle anestezi (uyuşturma) gerekli olmaz. Dişin çevresinde yer alan sert (diş taşı vs.) ve yumuşak (bakteri plakları) birikintiler özel ultrasonik aletlerle titreşim yaparak ve suyun etkisiyle uzaklaştırılmaktadır. Diş taşı, içerisindeki bakterilerin ürettiği asidik maddeler ile diş yüzeyine tutunmakta ve zamanla dişin yüzeyinin pürüzsüz yapısını bozmaktadır. Altı ayda bir yapılan kontroller ile biriken diş taşların temizliği yapılmalıdır. Sanılanın aksine diş taşı temizliği yaptırmak diş yüzeyine zarar vermez, aksine, diş yüzeyindeki birikintileri uzaklaştırdığı için daha pürüzsüz bir yüzey elde edilmektedir. Bu durum kemik erimesi nedeniyle olan ileride olacak diş kayıplarının önüne geçmektedir.
Diş Eti Küretajı
Diş etinde gerçekleştirilen, hastalıklı veya hasar görmüş yumuşak dokuların diş eti duvarı içerisinden tamamen temizlenmesini sağlayan ve diş eti hastalıklarının ilerlemesini durdurmak için gerçekleştirilen derin temizlik tedavisidir. Diş etinin, dişlerle birleştiği noktalarda küçük cepçiklere sebep olan plaklardan ve tartardan kurtulmasını sağlar. Bu işlem, genelde dişin yüzeyindeki tartarın temizlenmesiyle karıştırılır. Burada yapılan şey yüzeyin değil, dişin köküne doğru ilerlemeye başlamış enfeksiyonun iyice temizlenmesidir. Derin ceplerin elimine edilmesi için uygulanır. Subgingival küretaj işleminde öncelikle ilgili bölge uyuşturulur. Ardından özel aletler ile derin temizlik yapılır ve dişeti içi özel yıkama solusyonları ile yıkanır. Diş eti altında yer alan bakteriyel ürünler ve iltihabi dokuların temizlenmesi sağlanır.
Flap Operasyonu
İlerlemiş diş eti hastalıklarında, kapalı diş eti küretajın yeterli olmayacağı durumlarda, uygulanan flap operasyonunda, diş etleri cerrahi ile açılıp, altında yer alan iltihabi tüm etkenler görerek temizlenir. İhtiyaç olan durumlarda ise kemik tozları, membran vb. ürünler ile dişlere, destek yeni kemik oluşumu sağlanabilir.