Estetik Diş Hekimliği
Estetik diş hekimliği; bireyin sağlıklı olmasının yanı sıra estetik açıdan dan etkileyici bir diş, çene yapısına sahip olmasını sağlayan diş hekimliği alanıdır.
Lamina (Yaprak Porselen)
Yaprak Porselen Laminate Veneer Tedavisi Nedir?
Estetik ve fonksiyonun beraber sağlandığı bu yöntem estetik diş hekimliği uygulamaları arasında en çok tercih edilen tedavilerden biridir. Özellikle gülümsemede göz önünde bulunan ön grup dişlere, estetik amaçlı uygulanmaktadır.
Kişinin beklentisine, diğer diş ve dişetleri ile dudak yapısına uyum sağlayabilen parlak, düzgün ve doğal gülüşlere sahip olmalarını sağlayan çok ince porselenlerdir. Tedavinin amacı; diş dokusundan mümkün olduğunca az aşındırma yapılarak, hatta bazı bölgelere hiç dokunmadan; estetik problemi çok iyi bir renk ve doku uyumu ile ortadan kaldırmaktır. Oldukça hassas ve estetik bir tedavi yöntemidir.
Porselen Laminalar Hangi Durumlarda Uygulanır?
– Diş rengini beğenmeyen, renklenmiş dişleri olan beyazlatma tedavilerinin yetersiz kaldığı ve kalıcı beyazlık isteyen hastalarda,
– Diş form ve şeklinden memnun olmayan hastalarda,
– Dişlerin arasındaki boşlukların kapatılması (diestema kapatılması), diş boylarının uzatılması ve yeniden şekil verilmesi gerekiyorsa,
– Kırık veya çatlak dişlerin tedavisi için,
– Gülüşünü beğenmeyen hastalar da gülüş tasarımı amacıyla,
– Hafif çapraşık dişlerin düzeltilmesinde porselen kaplamalara alternatif olarak kullanılabilir.
Porselen Laminalar Neden Daha Estetik Bir Görünüm Sağlar?
İnce yapılı porselen laminalar doğal diş minesine benzer, çünkü diş minesi gibi şeffaftır. Lamina da diş minesi gibi şeffaf olduğundan dişte parlak bir görünüm sağlar. Mat ve doğal olmayan görünüm engellenmiş olur.
Porselen Laminaların Avantajları Nelerdir?
– Yapımı için diş yüzeyinden çok az madde kaldırılır. Kuron yapımında olduğu gibi dişin çepeçevre küçültülmesine gerek yoktur. Doğal dokular maksimum düzeyde korunur.
– Metal içermedikleri için dişetlerinde zamanla gri bir yansımaya neden olmazlar.
– Çay, kahve, sigara, kırmızı şarap gibi gıdalarla boyanmazlar.
– İnce ve saydam oldukları için ışığın geçmesine izin verirler ve uygulandığı dişlerin tamamen doğal görünmesini sağlarlar.
Porselen Diş Laminalarının Tedavisinin Uygulanamayacağı Durumlar Nelerdir?
– Dişlerin baş başa kapandığı,
– Alt çenenin önde olduğu,
– Yeterli mine dokusu olmayan dişler,
– İleri derecede fluorozisli vakalarda (bu kişilerde laminadan yansıyabilen ileri derecede renkleşmeler vardır. Ayrıca sağlıklı bir yapışma da malesef olmaz.)
– Diş gıcırdatma gibi kötü alışkanlığı olanlarda yapılmamalı veya bazı gerekli önlemler alınıp yapılmalıdır.