Kanal Tedavisi
Kanal Tedavisi Nedir?
Endodontik tedaviler yani kanal tedavileri, dişin sert dokuları ve kökleri içerisinde bulanan diş sinirlerinin zarar görmesi durumunda uygulanan tedavi yöntemidir. Kanal tedavileri ile diş sinirleri özel aletler ile alınır dişin içi temizlenir ardından özel dolgular yapılır. Diş sinirlerinin hasar görmesinin en büyük sebebi ağız içerisindeki bakterilerin oluşturduğu diş çürükleridir. Dişin sinirlerine kadar ulaşan bakteriler sebebi ile kişi şiddetli ağrı yaşar. Diş sinirleri alındıktan sonra diş fonksiyonlarına devam eder ancak canlılığını kaybetmiştir.
Kanal Tedavisi Hangi Durumlarda Yapılmalıdır?
Kanal tedavisi dişin sinirlerinin etkilendiği bütün durumlarda yapılmalıdır. -Diş sinirlerine kadar ilerlemiş çürük -Travma ( çarpma, kaza …) sonucunda diş sinirlerinin etkilendiği durumlar -İleri diş eti hastalıklarında diş sinirlerinin etkilendiği durumlar -Ortodontik tedavilerde fazla kuvvet uygulanması durumunda
Kanal tedavisi gerektiğini nasıl anlarım ?
Gece uykudan uyandıran ağrı, apse, spontan ( kendiliğinden ) oluşan ağrılar, sıcak soğuk hassasiyeti, dişte renk değişikliği durumlarında yüksek ihtimalle kanal tedavisi yapılması gereklidir.
Kanal tedavisi nasıl yapılır ?
-Enfeksiyonun boyutlarını belirlemek için röntgen alınır.
-Ağrı hissetmemeniz için anestezi yapılır.
-Dişteki enfeksiyona sebep olan bütün dokular (çürük, yüksek dolgu..) temizlenir.
-Dişin sinirlerine ulaşmak için diş hazırlanır ve köklerin ucuna kadar olan bütün sinirler alınır.
-Diş ve diş köklerinin içindeki enfeksiyonu temizlemek için diş kökleri aşama aşama kanal aletleri ile genişletilir.
-Ortaya çıkan enfekte dokuları ve diş köklerini temizlemek için sürekli olarak özel solüsyonlar ile yıkanır.
-Bütün bu işlemlerden sonra köklerin içerisi özel kanal dolguları ile doldurulur.
Kanal tedavisi ne kadar sürer ?
Dişin sinirlerinin etkilenme derecesine bağlı olarak tek seferde veya tekrarlayan seanslarla yapılabilir. Enfeksiyon şiddetli ise birkaç seansta enfeksiyonun tamamen ortadan kalktığı anlaşılana kadar devam edilebilir.
Kanal tedavisi sonrasında ağrı olur mu ?
Kanal tedavisi sırasında temizlenen enfeksiyon büyüklüğüne bağlı olarak, kanal tedavilerinden sonra ilk birkaç hafta ağrı ve hassasiyet oluşabilir. Bu ağrı, ağrı kesiciler rahatlıkla kontrol altına alınabilir.
Kanal tedavisi yaptırmak zorunlu mu? Alternatifler nelerdir ?
Kanal tedavileri uzun yıllardır kullanılan başarı oranları çok yüksek uygulamalardır. Kanal tedavisi yapılan bir diş iyi bakılırsa uzun yıllar boyunca kullanılabilir. Kanal tedavili bile olsa doğal dişlerin ağızda olması birinci alternatiftir. Kanal tedavisine alternatif dişin çekilmesi yerine protez dişler ( implant, köprü… ) yapılmasıdır.
Kanal tedavisini nasıl önlerim ?
Kanal tedavisini önlemenin en basit yolu ağız hijyenini yüksek seviyede tutmak ve düzenli olarak 6 ayda bir diş hekimi kontrollerine gitmektir.
Kanal dolgusu ve dolgu farklı işlemler mi?
Dolgu işlemi dişin görülen kron kısmına yapılır, kanal dolgusu ise dişlerin kemik içerisinde yer alan köklerine uygulanır.
Kanal tedavisi tekrarı (retreatmet) nedir ?
Başarısız yapılmış kanal tedavileri, tespit edilememiş sinirlerin olması durumunda, kanal tedavisinin steril koşullarda yapılaması gibi durumlarda; daha önceden kanal tedavisi yapılan bir dişe tekrar kanal tedavisi yapılabilir. Bu işleme retreatment denilir. Doldurulan diş kanal dolguları çıkarılır, enfeksiyon sebebi bütün etkenler ortadan kaldırılır ve kanallar yeniden doldurulur. Enfeksiyonun devam etmesi durumunda dişin çekikmesi düşünülmelidir.